середу, 4 березня 2015 р.

Вербицькому М. — 200

 
 
Гімн, який після першого виконання просили на біс.
21 грудня 1864 року-го "Ще не вмерла Україна" виконали у Львові - в опереті театру "Руська бесіда" за п'єсою ...Карла Гейнца "Запорожці".
1815, 4 березня - Михайло Вербицький народився в селі Явірник-Руський - тепер це Підкарпадське воєводство, Польща. Батько - греко-католицький священник, також Михайло, - за чотири роки отримав парафію у сусідньому селі Улюч.
Журналіст із Сант-Петербурга Василь Кельсієв подорожуючи Галичиною, зокрема, відвідує виставу театру "Руська бесіда" в Перемишлі - нині це місто належить до Польщі. -" Музыку писал отец Михаил Вербицкий. Мне указали на него в партере.Стриженый и бритый, в очках, на вид человек лет 40 - простой поп. А музыка очень недурна, сколько я понимаю. Она вся основана на южноруских мелодиях, но вовсе без рабского подражания им. Отец Михаил делал из них совершенно самостоятельное. Мне понравилось. Здешние хвалят, я здешним верю, потому что здесь в каждом доме каждого священника найдется если не фортепиано, то скрипка или флейта, потому что здесь заведение хоров при церквях считается делом патриотизма."
1834 - Михайло Вербицький вступає до Львівської духовної семінарії. Богослов'я вивчає неохоче, весь вільний час присвячує музиці. На першому курсі його посадили на шість годин до карцеру за бунт проти кухаря - той годував семінаристів зіпсутими харчами. Весь час вправляється у грі на гітарі. Відтоді вона його улюблений інструментом. У селі Млини під Перемишлем, де отець Михайло мав парафію, про його гітару складали анекдоти. Наприклад, як випросив у пана чималу пожертву на церкву, виконавши кілька романсів. Або як одного разу в лісі на священника напали розбійники, й той відбився своїм інструментом.
1864 - починає працювати з львівським театром "Руська бесіда" як композитор. Пише музику для вистав, а також увертюри, що виконують в антрактах. Рецензії, що того часу публікує преса. - схвальні. Під час постановки "Запорожці 20 грудня 1864 року вперше хор Вербицького "Ще не вмерло Запорожжя" - теперішній гімн України. (Матеріал взято з журналу "Країна".- 2015.- №8).

Немає коментарів:

Дописати коментар