пʼятницю, 15 січня 2016 р.

вікіпедія

        Сьогодні, 15 січня, День народження Вікіпедії.
 Офіційне відкриття сайту Wikipedia.com відбулося 15 січня 2001 року.
 Вікіпедія (англ. Wikipedia) - універсальна енциклопедія, вільно поширювана у всесвітній мережі Інтернет. Статті енциклопедії створюються на багатьох мовах світу колективною працею добровільних авторів. Одним з основних переваг Вікіпедії є можливість представити інформацію рідною мовою, зберігаючи її цінність в аспекті культурної приналежності.
 Пращуром Вікипедії прийнято вважати Нупедію (Nupedia) — проект енциклопедії англійською мовою, що реалізовує принципи свободи інформації. Статті Нупедії писали учені і люди з академічного середовища, а засновниками були Ларрі Сенгер (Larry Sanger) і Джіммі Уейлс (Jimmy Wales).
 Щоб прискорити поповнення енциклопедії, 15 січня 2001 року Уейлс і Сенгер відкрили сайт «Вікіпедія». З тих пір брати участь в редагуванні енциклопедії міг будь-який користувач  у всесвітньої мережі.Вікіпедія отримала свою назву від використовуваної для її реалізації технології «вики». У перекладі з гавайської мови вики означає «швидко».
 Об'єм Вікіпедії неухильно зростає. Енциклопедія набирає популярність у користувачів Мережі, входячи в десятку найвідвідуваніших інтернет-ресурсів світу.
             



Немає коментарів:

Дописати коментар